Latest News

İlk Araba - Nicholas Cugnot - Oliver Evans

Araba (tekerlekli taşıt), yolcu ve yük taşımaya uygun tekerlekli, motorlu veya motorsuz hareket edebilen her türlü kara ulaşım taşıtına denir.

İlk arabaların MÖ 3000 yıllarında tekerlek ve kızağın bulunmasından sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk çağ kavimlerinden Sümerler'in, Asurlular'ın Mısırlılar'ın ve Yunanlılar'ın arkası açık iki tekerlekli savaş arabaları kullandıkları bu dönemle ilgili adak heykelciklerinde görülmektedir.



İlk tekerlekli ve parmaklıklı arabaları, MÖ 2000'li yıllarda savaş amacıyla Hititliler yapmıştır. Önceleri üstü açık olan arabaların, 9. yüzyıldan itibaren üstü kapanmaya başlamıştır. 1400'lü yıllardan sonra Uzakdoğu'da  çekçek, Anadolu'da kağnı, Almanya'da koçu arabaları yapılmıştır. 1500'lü yıllarda İngiltere'de fayton ve kupa yapımına da başlanmıştır.

1769 yılnda Nicholas Cugnot adındaki soylu bir Fransız ilk kara taşıt aracını tasarlamıştı. Cugnot, tasarısını üç tekerlekli, çok büyük bir buhar kazanından sağlanan güçle çalıştıran buhar makineli bir araba şeklinde gerçekleştirdi.

1789 yılında, Oliver Evans adındaki bir Amerikalı, kendiliğinden hareketli ilk taşıt aracı için ilk Birleşik Amerika patentini aldı. Bu araç dört tekerlekliydi. Arka tarafındaki pedallı tekerlekler, hem karada hem de suda hareket edebilmesini sağlıyordu. Ağırlığı ise 21 tondu.

SOSYAL MADARA Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.