Latest News

İlk Apandist (Körbağırsak) Ameliyatı - Dr Wiliam West Grant

Kalın bağırsakla ince bağırsağın birleştiği yerdeki kör bağırsağın ucunda bulunan ''Appendix'' denilen kısmın iltihaplanması üzerine kör bağırsağın alt ucunda bulunan çıkıntı ameliyatla alınır. 10-17 yaş arasında çocuklarda sık görülen bir vaka olarak apandist, bebeklerde görülmez. Akut apandist, en sık rastlanan acil vakalardan biridir.

İlk apandist ameliyatı, 4 Ocak 1885 tarihinde, Dr William West Grant tarafından ABD'nin Iowa eyaleti Davenport şehrinde yapıldı. Bir çiftçinin kızı olan 22 yaşındaki Mary Gartside, Dr Grant'a getirildiğinde, akut apandistin ilerlemiş aşamasındaydı ve ameliyat edilmediği taktirde ölecekti. Dünyadaki ilk apandist ameliyatı, tam bir başarıyla sonuçlandı. Başarılı bir ameliyatgeçiren Gartside, 1919 yılına kadar yaşadı.

İlk yapılan apandist ameliyatlarının hemen tümü, hastalığın ileri aşamalarında gerçekleştirilmişti. Apadistin ilk dönemlerinde ameliyat fikri, İrlanda asıllı bir Amerikalı cerrah olan John Benjamin Murphy tarafından gerçekleştirildi. Apandistin ilk aşamasında gerçekleştirilen ilk ameliyat, 2 Mart 1889 günü Cook Country Hastanesi'nde yapıldı. Monhan adlı genç işçi, sekiz saat süren ameliyattan önce, Drç Murphy'ye geldiğinde, yanlızca karın ağrılarından şikayet ediyordu. Ameliyattan sonra, hiçbir ağrısı kalmadı.

SOSYAL MADARA Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.