Latest News

İlk Anestezi

Anestezinin tarihi insanlığın tarihi kadar eskidir. İnsanlar, ağrıyı dindirmek için tarih boyunca değişik yöntemler denemişlerdir. İnsanlar ağrı ve acısını dindirmek için, soğuk duya ağrılı organını batırıyor ya da güneşte ısıtılmış taşı ağrıyan yere bastırıyordu. Ağrıyı dindirmek için bazen de din adamlarından yardım alınıyordu.

Yunanlılar uyku getiren ilaçlardan, doğulular haşhaştan, Güney Amerika yerlileri çeşitli kokulardan faydalanarak acıya karşı koymaya çalışmışlardır. Uzun yıllar gelincik, baldıran, adamotu, konca ve alkol acının yok edilmesi için kullanılmıştır.



İlacın damardan verilmesi suretiyle yapılan ilk anestezi uygulaması, 1665 yılında afyon solüsyonunun damar içine verilmesi ile gerçekleştirilmiştir.

1840'lara kadar cerrahi müdahaleler, hasta ayık durumdayken yapılıyor ve hastalar çok acı çekiyordu.

İlk anestezi, 16 Ekim 1846'da, ABD'nin Massachusetts kentinde ''General Hospital'' adlı hastanede yapıldı. Bostonlu dişçi William Morton'un ısrarla eteri tavsiye etmesi üzerine Dr. John Collins Waren, Gilbert Abbott adlı 20 yaşındaki matbaa işçisinin çenesindeki bir tümörü alırken anestezi kullandı. Acıyı dindirmek için kullanılan bu yöntem, Oliver Wendall Holmes'un, önerisiyle modern tıpta ''anestezi'' adıyla yerini almıştır.

Modern anestezinin başlamasından sonra Anestezi Uzmanı ünvanı alan ilk doktor, John Snow oldu.

SOSYAL MADARA Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.